איבדתם אדם קרוב אליכם שלא יחזור עוד. ברגע אחד הוא הלך מן העולם, וכעת אתם מתמודדים עם תחושות קשות של תדהמה, צער, כאב, כעס, געגוע למנוח ואולי אף אשמה. לפי הגישה הפסיכולוגית שהייתה מקובלת בעבר, הדרך להתמודד עם האבל היא באמצעות חזרה מהירה לשגרה. פסיכולוגים האמינו כי עלינו להמשיך הלאה בחיינו ולהשאיר את האבל הרחק מאחור. מנהגי האבלות הנוצרים תומכים בגישה הזו – לאחר שבן לקהילה הנוצרית הולך לעולמו, מצופה מקרוביו לחזור במהירות לעבודה ולחיי השגרה. זאת בניגוד למנהגי האבלות ביהדות, המאפשרת לנו להתאבל על מותו של אדם קרוב אלינו במהלך ״השבעה״. יחד עם זאת, גם בישראל פורקן הרגשות היה נחשב פעם לחולשה. בשנים הראשונות להקמת המדינה, בכי בפומבי לא היה מקובל וטראומות כמו השואה למשל, היו מודחקות לחלוטין.
כיום, הפסיכולוגים מאמינים כי הדרך להשתקם מהאבל ולהתרפא נפשית מהאובדן, היא לשמר את זיכרון האדם המת. כאשר אנו משתפים בקשר שהיה לנו עם יקירנו שהלך לעולמו, אנו מתחברים לרגשות שלנו ומתנחמים בחוויות הטובות ובאושר שחלקנו עמו. הנצחה עונה על הצורך שלנו לשתף ולשמר את זיכרון האדם שכבר איננו. היא מאפשרת לנו להעביר את סיפור חייו ופועלו של הנפטר לדורות הבאים, ומעניקה לנו תחושה שהוא לא נעלם לחלוטין מחיינו. חשוב לזכור שמטרת ההנצחה אינה להנציח את מותו ואת הדרך שבה הוא נפטר, בין אם מדובר במלחמה סופנית או קרב, אלא להנציח את מי שהיה האדם בחייו.
הנצחה יכולה להיעשות בדרכים מגוונות: באמצעות הקמת עמותה או מלגה על שמו של הנפטר, על ידי אמצעים מוחשיים כמו אנדרטאות, ספסלים, פסלים, פארקים, מבנים, מזרקות הנושאים את שמו, על ידי קריאת שמם של רחובות או מוסדות בשמו של הנפטר ועוד. כמו כן, ניתן להנציח את האדם שהלך לעולמו בעזרת אמצעים אומנותיים כמו סיפורים, שירים וציורים. דרך נוספת להנציח את אהובנו המנוח, היא באמצעות הקמת דף או אתר הנצחה.
דפי הנצחה הם דרך מצוינת לשמר את זיכרון המת. בדפים או באתרים אלו ניתן לפרסם תמונות וקטעי וידאו של הנפטר, לפרסם את סיפור חייו, ולכתוב על פועלו, על ההישגים, על הקשר שהיה לכם עמו ועל הצדדים הפחות מוכרים באישיותו ובחייו. דף ההנצחה מאפשר לאנשים אחרים המכירים את הנפטר, לחלוק בזיכרונות שיש להם על אותו אדם ולבטא את רגשותיהם. ניתן לשתף בקלות את דפי ההנצחה ברשתות חברתיות כמו פייסבוק. שיתוף האבל ברשתות החברתיות הוא תופעה הולכת ומתעצמת בשנים האחרונות. במרחב הווירטואלי אנו מרגישים בטוחים יותר לפרוק את הרגשות שלנו ולבטא את הכאב, דבר שלא תמיד קל לעשות במפגשים פנים מול פנים. מעבר למפלט הרגשי שהרשתות החברתיות מעניקות לנו, הן גם מספקות לנו תמיכה רגשית מצד חברינו הוירטואלים. שיתוף האובדן ברשת החברתית עונה על הצורך בקבלת אמפתיה, אהדה ובהזדהות, כך שהרשתות החברתיות הופכות למעין קבוצת תמיכה וירטואלית. אנחנו מזמינים אתכם להקים דף הנצחה ליקירכם שהלך לעולמו, וכך לשמר את הזיכרון ממנו ולהבטיח שהמורשת שלו תישמר לנצח.